Våra öl

Vår målsättning är att skapa de öl vi själva skulle vilja dricka. Friska, fruktiga, humliga, rejäla, men med vår egen touch. Där det går försöker vi också få med lokala ingredienser oavsett om det gäller gårdens fläderblomster eller egen uppodlad jäst.
Vi vill också att vår öl ska gå att dricka till mat. Då såväl äta som dricka är något vi gillar har vi som ambition att skapa såväl enkla tips som hela recept som kan passa till vår öl.
Allt med vår egen, småländska, touch.

Pär

2017-10-20 21:08:37

Pär är något så klassiskt som en lageröl. Vi gillar vår öl lite kraftigare än den traditionella lagern och har därför försökt göra en lättöl som drar åt den mer kontinentala vienna lagern med större mängd karamellmalt och tydligare toner av malt.

Pär är uppkallade efter bygdens store son, nobelpristagaren, Pär Lagerkvist.

 

Malt: Pilsnermalt, Vienermalt

Humle: Hallertauer mittelfrueh, Saaz,Cascade

Jäst: SafLager Lager w-34/70

Read more... 0 comments

Ingeborg

2017-10-16 08:00:05

Ingeborg är något så trevligt som en brittisk ginger beer. Namnet till trots är detta inte en

öl utan en lättdryck gjord på ingefära, citron, socker och vatten som får jäsa till en låg alkoholhalt med lagom mycket kolsyra.

Till skillnad från modern läsk tillsätts inte mängder av tillsatser för att få fram olika smaker utan smakerna i en äkta ginger beer kommer naturligt ur råvarorna; ingefära, socker och citron.

Ingeborg är en frisk och lite bitig dryck med rejäl smak av just ingefära och passar lika bra till mat som sällskapsdryck.

Ingeborg är uppkallade efter glaskonstnären Ingeborg Lundin, en av Kronobergs mest kända formgivare med verksamhet såväl internationellt som lokalt vid Orrefors bruk.

 

Read more... 0 comments

Stefan

2017-09-18 13:44:37

Stefan är en lätt och ljus modern ale med rejäl humlebeska och mangotoner. Ölstilen är en smash – single malt and single hop och görs med endast en sorts malt och en sorts humle.

Bryggd på enbart tysk pilsnermalt och amerikansk mosaic-humle är den ljus och lätt med smaker av tropiska frukter och granskott. För att ge ölen en ytterligare skjuts har vi dessutom använt ansenliga mängder mango i bryggningen.

Stefan är uppkallad efter smålänningen och lokalprofilen Stefan Edberg. Bryggan mellan tennis på världsnivå och lättöl på lokalnivå kommer aldrig kännas lika ologisk när du testat denna fruktiga och fräscha öl.


Malt: 
Pilsnermalt  

Humle: Mosaic

Jäst: English ale [WLP002]

.

Read more... 0 comments

Kalle i Dalen

2017-06-16 18:50:01

Kalle i Dalen är vår andra kommersiella öl. Det är en syrlig lättöl med smak av lingon, bryggd enligt engelsk svagölsstil med neutral humle för en balanserad beska.

Målsättningen har varit att skapa en öl som passar under sommarens varma dagar när det behövs en frisk och svalkande öl.

Kalle i Dalen är uppkallade efter Karl Williams, sångtextförfattare och journalist från Hamneda utanför Ljungby och som har den världskända Flickorna från Småland på meritlistan. Vi har tagit till fasta på textraden om ”lingonröda tuvor” och skapat ett öl som till färgen och smaken tar med oss ut i det småländska lingonriset.

Ölen görs säsongsvis och kommer finnas åter i lager sommaren 2018.

Read more... 0 comments

Peter

2017-05-30 12:33:40

Peter är vår första kommersiella öl. Peter är en ljus och lätt ale med fruktiga toner av grapefrukt och citrusfrukter som kommer från modern amerikansk humle. Peter är en modern öl, bryggd på ett hantverksmässigt sätt och passar utmärkt när sommaren kommer.

Målsättningen med Peter var att skapa en frisk och tydlig lättöl som ska fungera lika bra på fest som på lunch. Själva är vi trötta på all smaklös lättöl som finns på marknaden och vi har därför gjort en öl vi själva vill dricka och som samtidigt håller sig låg i alkoholhalt.

 

Peter Wieselgren, målad av Johan Christian Berger 1847 [Wikipedia commons]

Peter är uppkallad efter nykterhetsagitatorn Peter Wieselgren. Wieselgren är en av Smålands och Kronobergs stora historiska gestalter och en förgrundsgestalt inom den svenska nykterhetsrörelsen. Med sin härstamning från Vislanda väljer vi att hylla denne man med en lättöl. Att följa Wieselgrens enga uppmaning att ”måttligt bruka jästa drycker” blir således extra enkelt med en lätt, smaklig och alkoholsvag ale.

Malt: Vienermalt, Carapils, Caravienne, Munich I.  

Humle: Cascade och Citra

Jäst: SafBrew Ale S-33.

 


Read more... 0 comments